, , , , , , ,

Sekiz Numaralı Yetim | Kim van Alkemade KİTAP YORUMU (Serpil KIR)

Kitapla_Mola Blog Turu 
SEKİZ NUMARALI YETİM | Kim van Alkemade 



Yine bir Bookstagram turu ve yine leziz bir kitap.
Aslında konu itibari ile leziz çok çik-lit kalıyor, bu daha çok acı sosluydu 😔

Rachel ve Sam kardeşlerin hayatı 1919 yılının en buhran döneminde allak bullak oluyor. Anne ve babasının tartışması sonucunda bir kaza meydana geliyor ve kendilerini yetimhanede buluyorlar. Rachel’in yaşı daha küçük olduğu için Sam'den ayrılır ve Yahudi Küçük Çocuklar 
Evi’ne yerleştirilir. 

....Kitap, Rachel’ın küçüklük zamanları ve yetişkin olduğu zamanlar arasında gidip geliyor. Zaten tüm duygu yoğunluğu bu geçişler arasında.... 

Henüz dört yaşında olduğu dönemlerde Ev diye adlandırdığı yetimhanede Doktor Mildred Solomon’un denek'i haline geliyor. O zamanlarda bilimadamları kobay olarak küçük çocukları kullanıyor ve yetişkin oldukları dönemlerde de her türlü acısı bu çocuklardan çıkıyor. Sekiz yetim  kobay berliyen Solomon’un gözdesi son numara Rachel.
Rachel uzun süren kobay halinde çeşitli ameliyatlara ve röntgen ışınlarına maruz kalıyor. 
Hiç saçı yok. Kaşları ise daha önce dökülmeye başlıyor. Abisi Sam'in ona verdiği söz'den artık ümidini kesen Rachel, okul çağına gelmiş ve başka bir yere transef olmuştur. Ve burada da görünüşü itibari ile alay konusu olmaktan kaçınamaz. Mildred Solomon’un bedenine verdiği zararın henüz farkında değildir. Kendini bildi bileli hep kel, hep çirkin ördek yavrusu ve hep sevilmeyendi. 
Erişkin yaşa geldiğinde Kale adı verilen bu yerden kaçmanın yollarını arar ve başarılı olur. 


Okuma Hallerinde ben 😄

Şimdi tek hedefi ve hayali hemşire olabilmektir. Aradan uzun zaman geçiyor ve 1954 yılına  götürüyor yazar bizi. Ve hemşirelik yaptığı Düşkünler evine gelen bir hasta geç de olsa aklını başına getirmiştir. Bu hasta Doktor Solomon’dan başkası değildir. 
Solomon’a baktığı her an geçmişte yaşadığı duygu yoksunluğunu hatırlar ve onu denek olarak kullandığını keşfettiğinde aynı acıları ona da yaşatma zevkini tadar. O artık yetişkin bir kadındır ve geçmişte maruz kaldıklarının acısını yeni yeni anlamaya başlamıştır. 

Şimdi vakit, intikam vaktidir. 

Bu kısımları okurken Rachel kadar bende intikamımı aldım. Doktor Mildred Solomon’un minicik bedenlere uyguladığı ve adına Bilim dediği bu yaptırımlar kabul edilir gibi değildi.

Ve sıkı durun!!!!

8 Numaralı Yetim kitabı tamamen gerçekler üzerine kurulmuş bir hikâye.  Ve bu gerçekler Kim van Alkemade"nin büyük büyükannesinin Yahudu Yetimler Sığınağı'ndaki Kabul Evi"nde danışman olarak çalışırken karşılaştığı bir olaydan esinlenmedir. 
Kitabın en arkasında bu konu hakkında epeyce bir bilgi verilmiştir.
On sayfalık bu bilgilendirme, kitabı okurken hissettiğiniz duyguları on misline katlıyor.

Yaşanmış gerçekliği ve alıntıları incelemek için 
"Animevekitapsever" bloguna, 8 Numaralı Yetim Okuma Grubu Rehberinin cevapları için Asi Kız'ın  "yeppudaakitaplik ve kitaprüyası" bloguna, Yorumlar için "vemutluson" bloguna, "2" Kişiye hediye edeceğimiz Yarışmamıza katılmak için de "Kitapla_Mola" instagram hesabına  bakabilirsiniz. 



Benden şimdilik bu kadar...
Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere. 
Okumak Iptiladır Müptelalara Selam Olsun.