, , , , , , , , , , , , ,

As!'den_Film Tanıtım ve Önerisi_Ayla: The Daughter of War

Herkese merhaba 🙋 


İş yoğunlu ve yorgun günlerim nedeniyle blog'dan epeyce uzak kaldım. :( Artık elimden geldiğince buralara uğramaya çalışacağım. 


Size 1 hafta da iki kez izlediğim harika bir filmin hem tanıtımını hem de önerisini yapmaya geldim. Bu G. Kore, Hollywood ya da Bollywood filmi değil. Türk filmi ! Evet çok şaşırdınız dimi? Şaşırmayın güzel ülkem de sinema adına böyle güzel şeyler de olabiliyor. 

AY YÜZLÜ BİR KIZLA AY YILDIZLI BİR ASKERİN 65 YILLIK ANLATILMAMIŞ HİKAYESİ 

Elinizin altında mendiliniz mutlaka hazır halde beklesin. Zira film sizi ilk sahnelerde kahkahalara boğarken ilerleyen sahnelerde gözyaşı çeşmenizi sonuna kadar açmanıza neden oluyor.

Oyuncuların şahaneliğine değineceğim elbette ama öncelikle filmin konusunda kısaca bahsedeyim. 



Türk askeri olan Süleyman Dilbirliği, görevini İskenderun'da Astsubay olarak yapmaktadır. Merhametli bir kalbe sahip olan Süleyman, İskenderun'da sevdiği kızı bırakıp diğer asker arkadaşlarıyla G.Kore'de devam eden savaşa gitmek için yola çıkıyor - bu başka bir ülkenin savaş filmi mi diye düşünüyorsanız bu düşüncenizden anında vazgeçin zira hiç alakası yok-  zorlu deniz yolculuğundan sonra savaş bölgesine vardıklarında savaşın yavaş yavaş sona erdiğinin haberini alırlar. Eee biz boşuna mı geldik onca yolu dedikleri anda tam da savaşın göbeğine düştüklerini anlarlar. Yeniden zorlu bir araba yolculuğuna çıkarlar ve yolda minik bir mucize ile karşılaşırlar.  İlk başta kızı yetkili mercilere bırakmayı deneseler de kız kurtarıcısı olan Süleyman askeri bırakmaz ve yetkili mercilerde ailesi bulunana kadar onların birliklerinde kalmasına razı olurlar. Küçük Ayla artık Türk birliği içerisinde sadece kol ve yüz ifadeleriyle anlaşabildiği abilerinin yanında yeniden hayata tutunmaya çalışır.  Filmimizin kemik konusu tam olarak böyle. Ahh be her sahneyi her olayı detayına  kadar anlatmak vardı ama işte spoiler çilesi yedi bitirdi bizi






  AYLA FİLMİ DEV OYUNCU KADROSU



Süleyman Dilbirliği karakterinin gençliğini uzun yıllardır izlemediğim İsmail Hacıoğlu canlandırıyor. Oyunculuğu o kadar iyiydi ki izlerken tüyleriniz diken diken oluyor. Günümüz halini ise üstat Çetin Tekindor canlandırıyor. Ah ! final sahnesini o kadar iyiydi ki, mendiller hazır olsun efenim. 

 



Filmin muazzam bir kadrosu var. Bunlarsan biri de Leyla ile Mecnun'dan tanıdığımız Ali Atay. Şahsen bence filmdeki en can alıcı karakterlerinden birisiydi. Adamın olduğu her sahneyi keyifle izledim. Jön falan hikaye önemli olan karşında izlediğin adamın sana hissettirdiği duygular.Ali Atay, Ali karakteriyle bunu harika bir şekilde hissettiriyor. 





  

 Küçük kız Ayla'yı minik G.Kore'li oyuncu Kim Seol canlandırıyor. Kendisini ilk kez izledim dizilerde veya G.Kore filmlerinde hiç denk gelmedim ama geleceğin en iyi aktrislerinden biri olacağının garantisini şimdiden verebilirim. Süleyman Astsubay ile aralarında oluşan bağı o kadar güzel canlandırdı sevimliliğini ve acısını o kadar inandırıcı tasvir etti ki etkilenmemek imkansız.













 

Bir diğer sürpriz oyuncu Murat Yıldırım. Güya kendisinin en büyük fanlarından biriyim ama adamın bu filmde oynadığını fragman çıkınca öğrendim. Kendisini filmde yardımcı oyuncu olarak oynuyor olabilir ama bu filmde as oyuncu, yardımcı oyuncusu, figüran vs. diye ayırmamak lazım. Açıkçası benim için hepsi başrolde oynayan bir numaralı oyunculardı.








İskenderun ve Kahramanmaraş'da Süleyman astsubayı bekleyen insanların hikayesi ise filmin ayrı ama en önemli kısımları. Bu kısımlar  izleyiciye adeta tercih yaptırıyor ve  benim tercihim daha ilk dakikadan belliydi. İzleyenler hangi kısımdan bahsettiğimi anladılar bile.. 










Süleyman askerin bizi birbirimizden ayırmayın çağrılarına olumlu yönde cevap alamayınca askeri görevinin uzatılmasını ister. Komutanlarının artık süre uzatımı yok ülkene geri dönmen gerek söylemleri emire dönüşünce Ayla'yı Tükiye'ye götürmek için deli gibi çaba gösterir ama Kore kanunlarını aşamaz.


 
"Babalar, evlatlarına verdikleri sözleri tutarlar sana söz veriyorum seni bulacağım." repliği bence gelmiş geçmiş en doğru, en can alıcı ve en ağlatan repliklerden biri olarak tarihe yazılmalı. İşte 60yıl sürecek hasretin temelleri de bu andan itibaren atılır.





  Benim için daha iyisi gelene kadar en iyisi bu ! Sinemada iki kez izledim ve fırsatım olsa yine gider yine izlerim.


Film, Türkiye'nin Yabancı Dilde En İyi Fİlm dalında Oscar adayı. Arıca bir çok festivallerden de bolca ödül aldı ve IMBd'deye 9,3 ile bombastik bir giriş yaptı.  Oscarı alır mıyız almaz mıyız bilemem ama seyirci olarak bendeki tüm ödülleri aldılar 😋


Film müziklerini Fahir Atakoğlu yapmış ve efsane yapmış. Filmin en can alıcı kısmında arka fonda çalan müzik hüznümüzü kat be kat arttırıyor.

Bknz: Fahir Atakoğlu şaheseri

Not: Sertap Erener'den de bir soundtrack var ama açıkçası onu hiç beğenmedim.
Filmin fragmanları olmadan elbette olmazdı
 #1 Fragman
 

#2 Fragman


Filmin Künyesi


Film Adı: Ayla: The Daughter of War
Yönetmen: Can Ulkay
Senaryo Uyarlama: Yğiti Güralp
Oyuncular:
İsmail Hacıoğlu  / 1950 
Çetin Tekindor / 2010
Ali Atay 
Murat Yıldırım
Kim Seol 1950
Lee Kyung-Jin 2010
Film süresi: 2s. 5dk.
Dağıtımcı: Warner Bros

Film Konusu

Film, Kore Savaşı'nda yaşanan gerçek ve çok dramatik bir hikayeyi beyazperdeye taşıyacak. 1950 yılında savaşta yer alan Süleyman Astsubay savaş meydanında küçük bir kız bulur. 5 yaşındaki bu Koreli kız yetimdir ve nereye gideceğini bilmemektedir. Astsubay kızı yanına alır ve Ayla ismini verir. Birliğin neşesi haline gelen Ayla ile astsubay kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Ancak 15 ay sonunda birliğin Türkiye'ye geri dönme kararı çıkar. Ayla'yı bırakıp dönmek istemeyen Süleyman Astsubay her yolu denese de Kore kanunlarını aşamaz. Küçük kızı geride bırakmak zorunda kalan Süleyman ve yetimlere uygulanan sisteme dahil olarak yetimhaneye verilecek olan Ayla son vedalarında tekrar bir araya gelmeye söz verirler. Yıllar ikiliyi yeniden buluşturacak mıdır?...
Yönetmen koltuğunda reklam filmleriyle dikkat çeken Can Ulkay'ın oturduğu dram filmi Ayla'nın senaryosunda ise Sınav, Uzun Hikaye, Kavak Yelleri, Doludizgin Yıllar'ın da senaristliğini yapmış Yiğit Güralp'in imzası var. Başrollerini Çetin Tekindor, Taner Birsel, İsmail Hacıoğlu ve Ali Atay'ın paylaştığı filmin kadrosunda Duygu Yetiş, Büşra Develi, Erkan Petekkaya, Esra Dermancıoğlu, Deniz Seviyesi filmindeki performansı ile Milano Uluslararası Film Festivali’nden ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü alan oyuncu Damla Sönmez, Altan Erkekli, Sinem Öztürk Uslu gibi önemli oyuncular yer alıyor. Filmin müziklerini ise Fahir Atakoğlu üstleniyor.