, , , , , , , ,

Kitap YORUMU: ORKİDE EVİ /LUCİNDA RİLEY(Serpil KIR)

ORKİDE EVİ /LUCİNDA RİLEY

"Sahip olduğumuz tek şey bu andır."


Okundu bitti ve şimdi sıra kitap yorumum'da...
Ilk çıktığı günden beri hep okuma listemdeydi ama önce kitabı almam gerekiyordu. Son #cnr kitap fuarında kavuşunca fazla da bekletmeyip hemen okudum. Kitap epey kalın ama içindeki hayatları düşününce az bile kalın diyebilirim.

KONUSU

Kitabın ilk sayfaları günümüzde geçiyor. Julia Forrester ünlü bir piyanist. Dokuz ay önce kocası ve oğlunu trafik kazasında kaybetmenin acısını yaşıyor. Kendini toparlayabilmek için büyüdüğü kasabanın yolunu tutan Julia, büyükbabası ve büyükannesinin yillarca çalıştığı ve kendisininde küçükken onları ziyaret ettiği Wharton Park Çiftliğine yolu düşüyor. Ve burada da Wharton Çiftliğinin yeni varisi Kit Crawford ile karşılaşıyor. Kit, Wharton'un yeni Lord'u dur ve Çiftliği borçlarından dolayı satışa çıkarmıştır. 
Bu kısma kadar herşey gayet anlaşılır şekilde ilerliyor. Ta ki yer döşemesinin altında bulunan günlüğe kadar. Kit bu Yıllığı Julia'ya verir çünkü herkes bu defterin, Wharton'un eski Lord'u Harry ile savaşta birlikte görev almış ve yıllarca çiftlikte bahçıvanlık yapmış Bill'in olduğunu zanneder. Julia da büyükannesi Elsie götürür. Büyükanne Elsie'de Wharton çiftliğinde yıllarca çalışmış ve evin hanımı Oliva'nın özel hizmetiçiliğini yapmıştır. Hiç birşeyin göründüğü gibi olmadığı bu günlükle birlikte artık ortaya çıkmıştır. 
Ve buradan sonra Elsie bütün geçmişi anlatmaya başlar. 

🌺🌺🌺🌺🌺

Kitap 1939 yılına geri dönüyor. 
Olivia, ailesi ile birlikte Londra'ya Wharton çiftliğine geldiğinde kendini epey mutsuz hisseder. Soğuk havasına alışamadığı ve arkadaşı olmadığı için geldiği topraklara geri dönme isteği daha da artar. Bir de üstüne sosyeteye takdim sorunu çıkar.  Evin genç Lord'u Harry ile karşılaşana kadar  herşey yorucu ve sıkıcıdır. Uzunca bir süre Harry'den hoşlanan Olivia, tam ümidini kestiği bir zamanda Harry den evlilik teklifi alır. Bu teklif daha çok, yaklaşan savaş ve geriye dönmeme riskine karşı bir varis içindir. Harry, bahçıvanları Bill ile kader ortaklığı yaşar ve savaşta üç yıl boyunca esir düşerler. 
....Aslında bu kısma kadar başlarından epey olaylar geçiyor. Hem günümüz hem de geçmişe keyifli, meraklı ve bir o kadar da hüzünlü yolculuk yapmaya devam ediyoruz. Başta da dediğim gibi bu isimler sadece ana karakterlerin bir kısmı, her birine hayran kalınası başka karakterlerde vardı...

🌺🌺🌺🌺🌺

Esaretten kurtulan Harry, Bankok'ta bir otelde misafir edilir. Onunla ilgilenen Lidia'ya aşık olur ve bir yıl boyunca Wharton'a dönmez. Evli ve Lord olduğunu Lidia dan gizleyen Hanrry, Londra’ya dönme kararı alır. Ama bu karar Olivia dan boşanmak ve Wharton'un Lord'luk hakkından feragat edip tekrar Lidia'ya dönmek  içindir. Hiç birşey umduğu gibi gitmez. Savaş Wharton Çiftliğini harap etmiştir ve babası ölüm döşeğindedir. Ve bir daha Lidia'sını görememe tehlikesi içerisindedir.

🌺🌺🌺🌺🌺

....ahhh ! Ama sadece bu kadarla sınırlı kalmıyor yaşanılanlar ya da yaşanılmayanlar. Bence kitabın içindeki en hüzünlü aşk Harry ve Lidia'sının aşkıydı. Olivia'ya ne kadar saygı duysada geçmişte yaşadıkları olacakların habercisiydi. 
Keşke daha uzun yazabilsem ve her bir karakteri size anlatsam. 

🌺Kit ve Julia'nın karşılaştıkları suprizler ve beklenmedik ziyaretçi...
🌺Elsie ve Bill'in yıllarca sakladıkları sır ve gün yüzüne çıkması...
🌺Eski Olivia'nın Harry'e olan aşkı, nefreti ve kızgınlığı...
🌺Harry'nin kara sevdası ve kahrından yaşadıkları...
🌺Ve bence herşeyin başlangıcı Lidia, sera çiçeğinin hüznü ve hiç bitmeyen bekleyişi. 


🌺🌺🌺🌺🌺

Yazarın kalemini tabiki sevdim. Bence Sarah Jio'dan ya da benzerlerinden (belki bunu hep söylüyorum) daha usta bir kalem. Karakterlerin hayatlarını sizi sıkmadan ve yormadan anlatıyor. 

Kesinlikle TAVSİYE EDERİM. 

Okumak İptiladır Müptelalara Selam Olsun