, , , , , , ,

Kitap YORUMU: J.D. BARKER || 4. MAYMUN (Serpil KIR)

SE7EN, KUZULARIN SESSİZLİĞİ'YLE BULUŞUYOR
J.D. BARKER || 4. MAYMUN
The Fourth Monkey (4MK Thriller #1)


Herkese Merhaba

Bazı kitap kapakları, konuyu bilmeden o kitabı okumanız gerektiğini hissettirir. Bilirsiniz ki, kapak için bu kadar uğraşıldıysa konusu okunmayı hak ediyordur. İlk gördüğüm anda aşık oldum kitaba, daha konusunu bilmeden. Sonra D&R'a gittim, kitabı elime aldım ve arka kapağını çevirdim. Kısacık bir alıntı, gerilimimi en az kendisi kadar arttırdı.


Bknz;
Annem ve babam elleri birbirine kenetli, gözlerinde aşkla, yaşlı bir ağacın gölgesinden beni seyrederlerken, ben diğer çocuklarla oynardım. Bir top ya da frizbinin peşinden koştururken annemle babamın şakalaşıp gülüştüklerini duyardım. “Bana bakın! Bana bakın!” diye seslenirdim. Bakarlardı. Ailelerin çocuklarını seyrettikleri gibi beni seyrederlerdi. Beni gururla izlerlerdi. Oğulları, neşeleri... Geriye dönüp o yaşlarıma bakıyorum da...O ağacın altında ikisi de gülümserken onlara bakardım. Boğazlarının bir kulaktan diğerine kadar kesik olduğunu hayal ederdim, açık yaradan kan fışkırıyor ve o fışkıran kan önlerindeki çimenlerin arasında birikiyordu. Gülerdim, kalbim güm güm atardı, çok gülerdim.
Tabii ki bu yıllar önceydi, ancak elbette bunun başladığı yıllar o yıllardı.


Her şey bu sözlerle başladı. Evet arkadaşlar sıkı durun!!! 4.MAYMUN efsanesi, konuşmamayı, görmemeyi ve duymamayı anlattılar bize. Peki ya 4.MAYMUN? İşte o da kötülük yapmamayı öğretmeliydi aslında.

ALINTI

..."Neden sen söylemiyorsun maymunların isimlerini?"
"Mizaru, Kikazaru ve İwazaru."
"Doğru! Bu çocuk bir ödülü hak etti doğrusu." Babam sırıtıyordu. "Eğer isimlerinin anlamlarını da bilirsen fazladan puan kazanacaksın..."
Tabii ki benim bildiğimi biliyordu ancak babam tam bir oyun tutkunuydu, ben de ona katılıyordum. "Mizaru 'görmedim' demek, Kikazaru 'duymadım' demek, Iwazaru 'bilmiyorum' demek."....
"Bir de dördüncü maymun var ancak kimse onu tanımaz," diye açıkladım.
Babam başını salladı. "İlk üç maymun genel yaşantı kurallarını anlatır ancak dördüncüsü çok önemlidir.
"Shizaru, dedim. "Adı Shizaru."
"Kötülük yapmamak demektir," dedi babam.


KİTAP YORUMU

Sam Porter, beş yıl boyunca 3 düzine kadar kadının seri katili olan ve 4.Maymun lakabını taktıkları adamı yakalamak için mücadele verir. Bir sabah gelen bir telefonla süresiz izne ayrıldığı işinin başına çağırılır. Çünkü 4.maymun, çarpan bir araba sonucunda ölü olarak ele geçirilir. 
Her zaman ki gibi elinde beyaz bir kutu, içinde sıralaması ile gönderdiği son kurbanının kulağı vardır. 
Zaten 4.maymun olduğu da buradan anlaşılır. Kutunun üzerindeki adres Gayrimenkul zengini bir adamı işaret ediyor ve adamın gayri meşru kızı kayıp. Şimdi bu kızın kurtarılması için önünde üç gün var. Yerlerini belli edecek bir katil de yok artık. Tek delil, 4.maymunun cebinden çıkan hatıra defteri. Kısaca 4.mymn'un biyografisi. Zaman gittikçe daralıyor, belki kaçırılan kızın dili, gözleri yerinde ama bu kez açlık ve susuzluktan ölme ihtimali yüksek. Katilin kusursuz cinayetleri, arkasında hiç bir delil bırakmaması işleri daha da zor duruma sokuyor. Her bölüm öncesi anı defterinden okunan geçmiş, ve bu geçmişin kurgusu ile günümüzün buluşması sizleri şoka uğratabilir. 4.mymn'un öldürmek için kendince haklı nedenleri var. Tabii ki kendisine göre haklı nedenler lakin, böylesi bir çocukluk yaşayıp intikam istemesi yine kendince normal (Tamam itiraf ediyorum bence de normal. Zira böylesi bir anne ve baba tarihte görülmedi). 

Kurgunun dönüp dolaşıp birbirine bağlanması ve o SON! Aman Allahım dedim. İki kitaplık bir seri ve Goodreads'e göre 2018 Temmuz'da çıkacak kitap. Ben nasıl beklerim bilmiyorum. Bildiğim tek şey bu yazar yeni keşfedilmiş mücevher. O, konuları işliyor bizler de değer biçiyoruz. Şahsen bence, okunmayı-okutulmayı hak eden, özellikle polisiye/gerilim kitaplarını seven okurların mutlaka okuması gereken bir kitap.

Şiddetle Tavsiye Ederim.

KÜNYE
Yazar: J.D.Barker
Kitabın Orjinal Adı: The Fourth Monkey 
Seri Adı: 4MK Thriller  
Yayınevi: Nemesis Kitap
Çevirmen: Tolga Toprak

SATIN ALMAK İSTERSENİZ


Benden şimdilik bu kadar, bitirdiğim andan beri ikinci kitabın kurgusunu kafamda şekillendirmeye çalışıyorum. Sam Porter'ın yerinde olmak istemezdim lakin, her şeyi başlatan (deli gibi spoiler vermek istiyor) kilit ismi bulup çıkarmayı bende çok isterdim... 
:)

Okumak İptiladır Müptelalara Selam Olsun